Każdy poranek zaczynasz od filiżanki ulubionej kawy? Nie chcesz jednak rezygnować z kofeiny, a jednocześnie potrzebujesz dostarczyć organizmowi energii? A co powiesz na to, że istnieją zdrowe alternatywy dla tego popularnego napoju. Takie zdrowe zamienniki są bogate w składniki odżywcze, takie jak witaminy, minerały i przeciwutleniacze. Poprawiają przy tym trawienie oraz samopoczucie. Sprawdźmy więc co kryje się w proponowanych zamiennikach tradycyjnej małej czarnej.
Herbata Matcha
Zielona herbata w formie proszku. Zyskała popularność w Japonii. Pomaga redukować stres oraz poprawia koncentrację i pamięć. Zawiera kofeinę, ale w mniejszych ilościach niż kawa. Dostarcza L-teaniny, która poprawia koncentrację i uspokaja. Bogata w antyoksydanty, które wspierają odporność i działają przeciwzapalnie.
Yerba Mate
Napar z liści ostrokrzewu paragwajskiego. Napój ten ma właściwości pobudzające. Yerba mate przyczynia się do zmniejszenia uczucia apetytu. Pomaga również w przyspieszeniu procesów metabolicznych sprawiając, że dochodzi do szybszego spalania tkanki tłuszczowej. Zawiera kofeinę oraz teobrominę, które wspólnie poprawiają energię i koncentrację. Bogata w witaminy B1 i B2 oraz minerały takie jak magnez i potas.
Złote mleko
Napój na bazie mleka, kurkumy i innych przypraw, który może pomóc w poprawie trawienia i zmniejszenia stanów zapalnych w organizmie. Złote mleko najbardziej cenione jest ze względu na jego silne właściwości przeciwzapalne. A to za sprawą kurkumy, która jest bazą do przygotowania mleka. Przyjmowanie kurkuminy zmniejsza ryzyko powstawania wielu schorzeń w tym chorób serca, chorób neurologicznych, a nawet zapalenia stawów. Regularne spożycie złotego mleka jest związane ze zwiększeniem poziomu ważnych związków chemicznych w mózgu, które poprawiają jego funkcjonowanie.
Prosty przepis na złote mleko:
- Szklanka mleka roślinnego
- Łyżeczka pasty z kurkumy
- Łyżeczka masła klarowanego
- Miód do smaku
- Przyprawy takie jak suszony imbir, cynamon, kardamon, gałka muszkatołowa
Przygotowanie jest banalnie proste. Wystarczy tylko podgrzać mleko, dodać kurkumę, masło oraz przyprawy.
Cykoria
Kawa z cykorii to napój o zaskakująco bogatym i aromatycznym smaku. Jest całkowicie wolna od kofeiny. Cykoria jest bogata w błonnik, inulinę, witaminy oraz minerały. Taka kawa poprzez zawartą w niej inulinę, poprawia trawienie oraz wspiera zdrową florę bakteryjną jelit. Wspiera funkcję wątroby.
Herbata Rooibos
Naturalnie bezkofeinowa, o delikatnym smaku. Bogata w antyoksydanty, wspiera odporność i układ krążenia.
Kakao ceremonialne
Jest to czyste , nieodtłuszczone i naturalne kakao bez żadnych dodatków. Dostarcza znacznie więcej składników odżywczych niż klasyczne kakao. Bogate w białko, tłuszcze oraz składniki mineralne. W kakao ceremonialnym nie brakuje składników mineralnych takich jak magnez, wapń, cynk, żelazo oraz potas. Wyróżnia je też gorzki smak, a także wysoka zawartość tłuszczu. Ciekawym składnikiem jest tutaj teobromina. Jest naturalnym stymulantem, który daje delikatne uczucie pobudzenia, podobnie jak kofeina. Teobromina pomaga w koncentracji i podnosi nastrój. Może też pomóc obniżyć ciśnienie krwi i poprawić funkcję serca. Takie kakao jest pełne polifenoli, które pomagają chronić ciało przed szkodliwym działaniem wolnych rodników.
Kawa grzybowa
Napój, który zyskuje coraz więcej zwolenników. Łączy w sobie walory smakowe tradycyjnej kawy z prozdrowotnymi właściwościami grzybów, takich jak reishi oraz lion's mane. Taka kawa ma nieco inny smak od tradycyjnej. Napój ten jest źródłem antyoksydantów, witamin z grupy B, minerałów takich jak potas, magnez czy selen, a także błonnika pokarmowego. Te składniki wspierają prawidłowe funkcjonowanie organizmu na wielu poziomach. Zawiera adaptogenne grzyby, które wspierają koncentrację i odporność. Jest bogata w przeciwutleniacze i składniki odżywcze, które mogą korzystnie wpływać na zdrowie. Wspiera w radzeniu sobie ze stresem dzięki zawartości adaptogenów. Redukuje przewlekłe zmęczenie i zwiększenie wydolności fizycznej.