Lecznicze właściwości miodu

Opublikowano: 04-03-2021

Wróć do spisu artykułów


W sklepach znajdziemy różne rodzaje miodów, które różnią się smakiem, działaniem oraz składem. Który z nich jest najzdrowszy i najlepszy?

Rodzaje miodów i ich właściwości

Ze względu na pochodzenie możemy wyróżnić miód z nektaru roślin, spadzi oraz nektarowo-spadziowy. Sposób, w jaki powstaje miód, wpływa na jego właściwości zdrowotne. Dlatego to, który rodzaj miodu jest najzdrowszy, zależy od potrzeb naszego organizmu.

Miód mniszkowy

Miód mniszkowy to jeden z najszlachetniejszych miodów, który może okazać się zbawienny dla naszego organizmu w wielu sytuacjach.  Polecany jest w leczeniu różnych dolegliwości i bardzo korzystnie wpływa na wiele funkcji organizmu.

Specjaliści  twierdzą, że miód mniszkowy:

  • pomaga przy niestrawności
  • łagodzi stany zapalnewątroby i żołądka
  • obniża poziom cholesterolu
  • wspiera leczenie chorób nerek oraz kamicy nerkowej
  • pomaga przy niedokrwistości z niedoboru żelaza
  • wspiera odporność
  • poprawia kondycję psychofizyczną
  • łagodzi bóle reumatyczne
  • przyspiesza gojenie ran
  • w połączeniu z pyłkiem kwiatowym sprawdza się przy chorobach prostaty

Miód akacjowy

Jest płynny i słodki, dlatego często używamy go zamiast cukru. Miód akacjowy zawiera sporo węglowodanów, które są łatwo przyswajane. Dlatego warto go jeść, gdy organizm jest przemęczony, dla wzmocnienia odporności i w trakcie przeziębienia. Działa również łagodząco przy dolegliwościach żołądkowych oraz ze strony układu moczowego.

Miód akacjowy ma także liczne właściwości lecznicze. Może wspomóc odżywienie oraz regenerację organizmu po bardzo intensywnym wysiłku fizycznym. Ponadto uważa się, iż najlepsze efekty terapeutyczne uzyskuje się poprzez zastosowanie miodu z akacji w:

  • chorobach oczu oraz skóry,
  • chorobach układu oddechowego – zwłaszcza w czasie przeziębień,
  • w chorobach układu krążenia,
  • w chorobach układu moczowego.

Miód lipowy

Ten rodzaj miodu jest polecany szczególnie w przypadku infekcji dróg oddechowych. Zwalcza przeziębienie, kaszel oraz zalegającą wydzielinę. Dobrze wpływa także na układ nerwowy. Uspokaja, łagodzi stres i ułatwia zasypianie. Miód lipowy jest bogatym źródłem energii, więc warto go mieć pod ręką, kiedy jesteśmy osłabieni lub przemęczeni.

Właściwości miodu lipowego:

  • uważany jest za najlepszy środek w walce z przeziębieniem i grypą
  • działa napotnie, przeciwgorączkowo, przeciwskurczowo, przeciwkaszlowo i wykrztuśnie
  • działa uspokajająco
  • łagodzi stres i bezsenność
  • obniża ciśnienie krwi
  • wspomaga leczenie zapalenia oskrzeli i płuc
  • wykazuje wysoką aktywność antybakteryjną
  • oddziałuje przeciwzapalnie

Miód wielokwiatowy

Jest on najbardziej dostępny, a przez to najczęściej wybierany. Miód wielokwiatowy przede wszystkim wzmacnia układ odpornościowy. Leczy przeziębienia oraz hamuje rozwój bakterii. Zaś zawarte w miodzie cukry proste to dobre źródło energii dla pracy serca.

 

Miód wielokwiatowy znajduje szerokie zastosowanie w leczeniu i wspomaganiu leczenia chorób alergicznych dróg oddechowych takich jak:

  • astma oskrzelowa atopowa (alergenna),
  • katar sienny czy inaczej
  • alergiczny nieżyt nosa (pyłkowica).

 

 

 

Ta strona używa ciasteczek (cookies), dzięki którym nasz serwis może działać lepiej. Akceptuję