Nie od dziś wiadomo, że aby być pięknym i młodym to trzeba dbać o siebie. Każdy element naszego stylu życia ma tu znaczenie. Woda ma ogromny wpływ na ludzki organizm. Każdy z nas pragnie być wiecznie młodym, każdy z nas marzy o zatrzymaniu procesów starzenia się. Starzenie się organizmu zaczyna się wewnątrz nas. Jedną z istotniejszych przyczyn starzenia się jest woda, którą pijemy, na której przyrządzamy posiłki.
Woda znajdująca się w organizmie ludzkim nosi nazwę strukturyzowanej. Według dr Michała Tombaka każdy płyn, który dostaje się do naszego ciała musi być przetworzony i oczyszczony. Podczas tego procesu organizm traci znaczną ilość energii. Musimy ciągle pamiętać, że nasze zdrowie zależy od tego ile energii organizm zużywa na obsługiwanie samego siebie. Im więcej energii tracimy na przetworzenie niepotrzebnej naszemu organizmowi wody, tym mniej energii pozostaje na regenerację komórek i walkę z chorobami.
Woda, którą mamy w rurociągach niestety zawiera duże ilości żelaza, wapnia, chloru i niewielkie ilości domieszek promieniotwórczych. Dowodem istnienia w niej żelaza i wapnia jest kamień osadzający się w naszych czajnikach. Podczas gotowania woda staje się martwą, ponieważ traci swoją naturalną strukturę. Dlatego też ciągłe stosowanie wody gotowanej również nie jest w pełni bezpieczne dla organizmu.
Woda mineralna
Według Doktora Michała Tombaka w składzie wody mineralnej są również sole i domieszki, których organizm człowieka nie jest w stanie w żaden sposób przyswoić. Niektóre z tych soli w ogóle nie są wydalane z organizmu. Mogą się gromadzić w mięśniach i stawach, powodując ich deformację. Wodę mineralną można pić przez jakiś określony czas, w ciągu 2 – 4 tygodni, po czym należy koniecznie zrobić przerwę na 3 – 4 miesiące.
Jak uzyskać wodę strukturalną?
Woda strukturalna obecna jest w warzywach i owocach, można ją także pozyskać z lodu, dlatego łatwo ją przygotować nawet w warunkach domowych.
Sposób przygotowania jest naprawdę prosty, ponieważ wystarczy wlać do szklanego pojemnika odmierzoną ilość wody, którą następnie należy zagotować i odstawić do wystygnięcia. Ostudzoną wodę mrozić w zamrażalniku przez 4 godziny. Po tym czasie pojemnik wyjąć, przebić warstwę z lodu i wlać zawartość do drugiego pojemnika. Tak otrzymana woda z lodu ma właściwości wody strukturalnej. Zimą przygotowanie jej jest jeszcze prostsze. Wystarczy garnek przegotowanej wody wystawić na balkon i poczekać aż zamarznie. Potem należy umieścić powstały lód w ciepłym pomieszczeniu i poczekać aż się roztopi. Jakie ilości wody strukturyzowanej należy pić dziennie?
Nawet jedna szklanka wody z roztopionego lodu wypita na czczo codziennie znacznie poprawi samopoczucie i wygląd zewnętrzny.
Właściwości wody strukturalnej
- polepszenie zdolności przenoszenia tlenu i substancji odżywczych do komórek oraz usuwania z nich substancji odpadowych,
- poprawa utlenowania krwi,
- stabilizacja funkcji serca,
- zapobieganie błędom podczas replikacji DNA, bowiem niestrukturyzowana woda zwiększa możliwość powstawania takich błędów prowadzących do powstawania podziałów komórek sprzyjających powstawaniu nowotworów,
- woda heksagonalna jest głównym źródłem energii wszelkich organów – jest to szczególnie istotne dla zapewnienia wysokiej wydajności i wydolności fizycznej przy wykonywaniu ciężkich prac fizycznych czy uprawiania sportów wyczynowych,
- polepszenie wchłaniania składników odżywczych,
- zwiększenie mocy układu immunologicznego,
- polepszanie hydratacji, czyli otaczania substancji przez molekuły wody, a przez to lepsze rozpuszczanie i wchłanianie tych substancji do organizmu,
- wzrost odporności organizmu na choroby, ponieważ większość chorób wiąże się z chronicznym odwodnieniem,
- przeciwdziałanie wysuszaniu skóry, trądzikowi, łuszczycy, powstawaniu zmarszczek,
- przeciwdziałanie zaparciom i polepszenie oczyszczania jelita grubego ze złogów poprzez ich lepsze rozpuszczanie i wymywanie,
- przeciwdziałanie powstawaniu „złego” cholesterolu LDL i odkładaniu się produktów jego utleniania na ściankach naczyń krwionośnych (problemy z cholesterolem powstają w dużej mierze na bazie utajonego odwodnienia organizmu),
- zmniejszenie wysokiego poziom cholesterolu i wysokiego ciśnienia krwi,
- najprawdopodobniej jeden z najważniejszych czynników sprzyjających zmniejszaniu masy ciała (przeciwdziałaniu otyłości); każdy program dotyczący odchudzania powinien bazować na piciu strukturyzowanej wody,
- brak zaopatrzenia organizmu w heksagonalną wodę przyczynia się do wzrostu tkanki tłuszczowej oraz do zamieniania się jej w zbiornik toksyn i kwaśnych odpadów prowadzących do powstawania cellulitu,
- polepszenie procesu oczyszczania wątroby, krwi i nerek,
- przeciwdziałanie zmęczeniu poprzez dostarczanie dodatkowych porcji energii,
- rozpuszczenie i usuwanie z organizmu nadmiaru wszelkich soli,
- poprawa zdrowia u cukrzyków i zmniejszenie zapotrzebowania na insulinę,
- przeciwdziałanie alergii i astmie – regularne i częste picie heksagonalnej wody powinno być podstawowym obowiązkiem alergików i astmatyków,
- przeciwdziałanie stresom poprzez zmniejszanie napięcia emocjonalnego,
- poprawa pH krwi oraz wszystkich jego organów (regulacja gospodarki kwasowo-zasadowej organizmu).