Cenne właściwości goździków

Opublikowano: 15-11-2024

Wróć do spisu artykułów


Okres jesienno-zimowy jest idealnym momentem na skorzystanie z dobroczynnych właściwości goździków. Sprawdzają się świetnie jako naturalny produkt, który pomaga budować odporność organizmu. Goździki to wysuszone, nierozkwitłe pąki drzewa goździkowego. Bez problemu można  je kupić w sklepie w formie sproszkowanej lub całe. Jednak te pierwsze szybko tracą aromat. Warto więc kupować całe goździki i zmielić je tuż przed użyciem. Stosowane są jako przyprawa. Idealnie sprawdzają w różnego rodzaju naparach, potrawach czy wyrobach cukierniczych. Goździki nadają niepowtarzalny, korzenno- słodki smak. Goździki zawierają minerały  takie jak: magnez, potas, wapń, cynk, mangan, fosfor, selen, sód.

 

Właściwości goździków i ich wykorzystanie

Łagodzą objawy różnych chorób. Olejek goździkowy stosowany jest jako środek przeciwbólowy

Wspomagają procesy trawienne poprzez zwiększenie wydzielania enzymów trawiennych. Łagodzą mdłości oraz wzdęcia.

Chronią wątrobę poprzez zapobieganie stłuszczeniom oraz wczesnym stanom zwłóknienia. Substancje zawarte w goździkach powodują mniejsze gromadzenie tłuszczów w hepatocytach, komórkach wątroby.

Działają antybakteryjnie oraz przeciwzapalnie. Wzmacniają układ odpornościowy i pomagają w zwalczaniu infekcji.

Działają  przeciwgrzybicznie oraz przeciwpasożytniczo.

 

Wykorzystywane są w medycynie chińskiej, ajurwedzie oraz medycynie zachodniej.

 

Herbata z goździkami i pomarańczą

Składniki na 2 porcje

2 łyżeczki ulubionej herbaty

Pół litra wody

4 goździki

4 plasterki pomarańczy

2 plasterki cytryny

Łyżeczka miodu

 

Herbatkę i goździki wsypać do wyparzonego dzbanka i zalać wrzątkiem. Po 5 minutach dodać plasterki pomarańczy i cytryny. Poczekać aż chwilę ostygnie i dodać  miód. Przelać do szklanek.

 

 

 

Ta strona używa ciasteczek (cookies), dzięki którym nasz serwis może działać lepiej. Akceptuję