Okres jesienno-zimowy jest idealnym momentem na skorzystanie z dobroczynnych właściwości goździków. Sprawdzają się świetnie jako naturalny produkt, który pomaga budować odporność organizmu. Goździki to wysuszone, nierozkwitłe pąki drzewa goździkowego. Bez problemu można je kupić w sklepie w formie sproszkowanej lub całe. Jednak te pierwsze szybko tracą aromat. Warto więc kupować całe goździki i zmielić je tuż przed użyciem. Stosowane są jako przyprawa. Idealnie sprawdzają w różnego rodzaju naparach, potrawach czy wyrobach cukierniczych. Goździki nadają niepowtarzalny, korzenno- słodki smak. Goździki zawierają minerały takie jak: magnez, potas, wapń, cynk, mangan, fosfor, selen, sód.
Właściwości goździków i ich wykorzystanie
Łagodzą objawy różnych chorób. Olejek goździkowy stosowany jest jako środek przeciwbólowy
Wspomagają procesy trawienne poprzez zwiększenie wydzielania enzymów trawiennych. Łagodzą mdłości oraz wzdęcia.
Chronią wątrobę poprzez zapobieganie stłuszczeniom oraz wczesnym stanom zwłóknienia. Substancje zawarte w goździkach powodują mniejsze gromadzenie tłuszczów w hepatocytach, komórkach wątroby.
Działają antybakteryjnie oraz przeciwzapalnie. Wzmacniają układ odpornościowy i pomagają w zwalczaniu infekcji.
Działają przeciwgrzybicznie oraz przeciwpasożytniczo.
Wykorzystywane są w medycynie chińskiej, ajurwedzie oraz medycynie zachodniej.
Herbata z goździkami i pomarańczą
Składniki na 2 porcje
2 łyżeczki ulubionej herbaty
Pół litra wody
4 goździki
4 plasterki pomarańczy
2 plasterki cytryny
Łyżeczka miodu
Herbatkę i goździki wsypać do wyparzonego dzbanka i zalać wrzątkiem. Po 5 minutach dodać plasterki pomarańczy i cytryny. Poczekać aż chwilę ostygnie i dodać miód. Przelać do szklanek.