Czasem to, co najcenniejsze dla naszego zdrowia, rośnie tuż pod naszymi stopami. Wiosną rozświetla łąki żółtym blaskiem, a mimo to bywa pomijany, traktowany jak zwykły chwast. Tymczasem mniszek lekarski, nazywany potocznie mleczem, skrywa w sobie prawdziwe bogactwo leczniczych właściwości. Już od wieków znany był w medycynie ludowej jako wszechstronny dar natury – wspierający trawienie, oczyszczający organizm, wzmacniający odporność, a nawet pomocny w walce z nowotworami.
„Wszystko, czego potrzebujesz, by zachować zdrowie, zostało stworzone przez naturę.”- Sebastian Kneipp
Co zawiera mniszek lekarski?
Mniszek lekarski to roślina bogata w substancje wspierające zdrowie całego organizmu. Znajdziemy w nim m.in.:
-
witaminę A, C, D, K oraz witaminy z grupy B,
-
żelazo, potas, wapń, magnez, krzem, cynk,
-
flawonoidy (działające antyoksydacyjnie),
-
gorycze i inulinę (wspierające trawienie),
-
kwas krzemowy, organiczne kwasy, żywice, garbniki.
To właśnie dzięki tym związkom mniszek działa oczyszczająco, przeciwzapalnie, przeciwwirusowo i żółciopędnie.
Właściwości zdrowotne mniszka
- Oczyszcza organizm – działa moczopędnie, wspomaga pracę nerek i wątroby, usuwa toksyny.
- Wspiera trawienie – pobudza produkcję soków trawiennych i żółci.
- Reguluje poziom cukru we krwi – korzystnie wpływa na trzustkę.
- Wzmacnia odporność – dzięki witaminom i antyoksydantom.
- Działa przeciwzapalnie i przeciwnowotworowo – szczególnie korzeń mniszka.
- Łagodzi problemy skórne – działa oczyszczająco również „od zewnątrz”.
Miód z mniszka – naturalny eliksir
Miód z mniszka to nie tylko smaczny dodatek do herbaty, ale też domowy lek na kaszel, infekcje i przemęczenie. Można go przygotować z samych kwiatów.
Przepis na miód z mniszka
Składniki:
-
ok. 300 świeżych kwiatów mniszka (bez łodyg),
-
1 litr wody,
-
1 kg cukru (lub pół na pół z miodem),
-
sok z 1 cytryny.
Przygotowanie:
-
Zbierz kwiaty mniszka w słoneczny dzień, z dala od drogi.
-
Zalej je wodą i gotuj przez 15–20 minut. Odstaw na noc.
-
Następnego dnia przecedź, dodaj cukier i sok z cytryny.
-
Gotuj do uzyskania konsystencji syropu.
-
Przelej do słoików – przechowuj w chłodnym, ciemnym miejscu.
Herbatka z korzenia lub liści
Napary z mniszka warto stosować przy niestrawności, problemach z wątrobą i zmęczeniu.
Suszone korzenie i liście można kupić w zielarni lub zebrać samodzielnie.
Prosty przepis na herbatkę oczyszczającą
-
1 łyżeczka suszonego korzenia lub liści mniszka,
-
1 szklanka gorącej wody.
Zaparz przez 10 minut pod przykryciem. Pij 1–2 razy dziennie przez kilka dni.
Wskazówki i przeciwwskazania
Choć mniszek to roślina bezpieczna, nie powinny go stosować osoby z niedrożnością dróg żółciowych, kamicą żółciową bez konsultacji z lekarzem, a także osoby uczulone na rośliny z rodziny astrowatych.
Mniszek lekarski to niepozorny bohater natury, który może zagościć w każdej kuchni i domowej apteczce. Nie tylko wspomaga trawienie i oczyszczanie, ale również dodaje energii i chroni organizm przed wieloma dolegliwościami.
Zamiast go wyrywać – zatrzymaj się, uśmiechnij do jego żółtych płatków i pozwól mu zadbać o Twoje zdrowie.